sos Tikka Masala (Vitasia)

Po sosie Korma z Lidla byłam sceptyczna co do drugiego, a jednak już go otworzyłam, a więc pędzę z informowaniem Was o moich doznaniach względem niego. Jak podpowiedziała mi stara, dobra Wikipedia, Tikka Masala to sos, który tworzy z kurczakiem danie typowe dla kuchni indyjskiej i pakistańskiej.

Sos ma apetyczny zapach i jest gęstszy niż poprzedni. Nie wyzbyto się jednak papkowatości, która ponownie przywodzi mi na myśl Gerbery czy inne smakołyki dla dzieci. Widoczne oraz wyczuwalne na języku są kawałki warzyw. Co fajne, nie są rozmięknięte, a chrupkie i wyraziste. Smak sosu jest intensywny, orientalny. Mimo tego, że sos określony jest jako łagodny, wyczuwalna jest pewna pikantna nutka. Znacznie lepszy od pierwszego, który opisałam. Dobry zarówno do kurczaka (tak jak jest to w założeniu), ale i samych smażonych warzyw.

Miejsce zakupu: Lidl (tydzień azjatycki)

Cena: 4,44zł

Masa netto: 500g = 539ml

Kaloryczność: 81kcal/100g

Ocena: 5/6