ajvar (2)

Ajvar ostry (Podravka)

Dziś ajvar (tudzież ajwar), czyli coś, czego u mnie jeszcze nie było. Cytując, wiadomo jakie źródło, jest to lekko pikantna pasta warzywna, przyrządzana z papryki słodkiej i bakłażanów i z dodatkiem pomidorów, czosnku oraz octu, przypraw (sól, pieprz, chili). Czasem w miejsce bakłażanów używa się kabaczków. Co prawda nigdy nie jadłam prawdziwego, naturalnego ajvaru, ale od pewnego czasu szaleję za kupnymi. Szczególnie smakuje mi w grzankach. Ale wracając do tematu…

Słoiczek zawiera pomarańczową pastę, nieco ciemniejszą niż pokazuje zdjęcie. Zapach jest apetyczny, paprykowy, skład produktu zadowalający. W gęstej paście znajduje się sporo kawałków warzyw, niestety trafiłam też na jakiegoś „badyla”, który nie dał się przegryźć czy przełknąć. Smak produktu jest wyrazisty, bardzo pikantny, moim zdaniem aż za bardzo. Jako dodatek do mięsa, pieczywa czy nawet warzyw – super, warto próbować, może i Wam tak posmakuje.

Miejsce zakupu: Selgros

Cena: 7,43zł

Masa netto: 350g

Kaloryczność:

Ocena: 5/6