chleb orkiszowy (2)

Chleb orkiszowy (Hiestand)

Ostatnio zdecydowałam się na chleb niepokrojony i niezafolowiony. Pamiętałam, że kiedyś już go próbowałam i mi smakował. A teraz..

Chleb ma ładny, drożdżowy zapach i sprawia wrażenie świeżego. Bochenek wygląda dobrze (gdyby tak nie było, nie kupiłabym go..), a krojone kromki mają idealną wielkość (nie są nieforemne jak w przypadku Oskroby). Po przekrojeniu okazuje się że jest puszysty i miękki, a przy tym wilgotny. Odrobinę się kruszy. Zbędna jest mąka z wierzchu – niby ok, ale po co jej aż tyle? Aha, jeszcze jedno. Skład był dołączony do pieczywa, więc wiemy, co jemy. Jak dla mnie super. Mimo drobnych minusów wystawiam maksymalną ocenę.

Skład: Kwas naturalny (mąka żytnia razowa, mąka żytnia, woda), mąka orkiszowa, woda, mąka pszenna graham, sól, drożdże, mąka żytnia.

Miejsce zakupu: Piotr i Paweł

Cena: 

Masa netto: 500g

Kaloryczność:

Ocena: 6/6